En hjelpsom guide til iSEKK eller storsekk fra Avfallsekk.no: Hva kan du kaste – og hva må du la være?
22. mars 2025
Artikkelen forklarer hva du kan kaste i de gule eller oransje storsekker. Artikkelen og informasjonen gjelder som guideline for hentinger som blir bestilt fra Avfallsek.no (se våre sekker her). Mange bruker ordet «iSEKK» synonymt med alle slags stor sekker og Big Bags, men i realitet er det mange sekkselskaper på markedet som selger lignende tjeneste, men sekkene kan ha ulik farge. Våre sekker er både oransje, og hvite, men vi henter alle farger uansett hvor du har kjøpt sekken.
Skal du rydde hjemme, pusse opp kontoret eller arrangere dugnad i borettslaget? Da lurer du kanskje på hva som kan (og ikke kan) kastes i en gul iSEKK eller i en oransje Avfallsekk, og hvordan henting foregår. I denne guiden får du svarene – i et språk alle forstår. Vi tar for oss fem vanlige spørsmål:
- Hva kan man kaste i en iSEKK / Avfallsekk?
- Når henter dere sekkene?
- Hva kan ikke kastes i en restavfall-sekk?
- Hva kan kastes generelt i en storsekk eller Big Bag?
- Hva kan man ikke hive i restavfall?
Les videre for tydelige eksempler og praktiske tips. Vi forklarer også forskjellen på avfall du trygt kan hive i sekken, og avfall som krever spesialbehandling.

1. Hva kan man kaste i sekk?
Kort fortalt: Du kan kaste det meste av vanlig avfall fra oppussing, rydding eller hagearbeid i en storsekk. Våre sekker er svært fleksible og kan brukes til alt fra hageavfall til blandet restavfall, treverk og møbler. Enten du skal kvitte deg med gamle gulvbord, en utslitt sofa, parkettbiter, gipsplater eller bare en haug med hagekvist etter høstryddingen – en Big Bag kan ta det.
Se alle de ulike avfallstyper som kan sorteres i våre sekker her.
Praktiske eksempler for forskjellige kunder:
- Privatperson: Har du revet en vegg eller ryddet loft og garasje? Du kan hive planker, sponplater, gamle leker, tepper, knust keramikk, klær som ikke kan gjenbrukes, dører og andre bygningsrester i sekken. Den store sekken er sterk og stor nok til å romme en hel dør eller lange planker – de største sekkene tåler til og med over et tonn avfall.
- Små bedrifter/håndverkere: For en snekker eller maler er en oransje Avfallsekk eller gul iSEKK genial til byggeavfall (vi henter begge farger sekk). Kast for eksempel sagspon, kapp av treverk, gipsrester, isolasjonsbiter, emballasje, metallskrot og rørdeler. Har dere gamle kontormøbler eller utstyr som skal ut, kan dette også gå i sekken (så sant det ikke er elektronikk – mer om det senere).
- Borettslag: Under vårrydding eller dugnad kan beboerne fylle sekken med alt fra hageavfall (løv, grener) til ødelagte sykler, barnevogner, madrasser eller det rasket som ofte dukker opp i fellesboden. De oransje-bagene er spesielt populære i dugnadstider – de kan settes ut der folk rydder, og rommer mye. Borettslag kan også bestille egen sekk for EE-avfall (elektronikk) hvis dere samler opp gamle TV-er, lamper, kabler o.l..
Hvor mye får man plass til? En standard sekk rommer typisk 0,8 m³ avfall eller opptil ca. 1,3 tonn. Det høres kanskje lite ut i volum, men fordi avfallet kan pakkes tett, er det mer enn nok for en vanlig oppussing. Det finnes også større sekker (f.eks. “Stor sekk” rommer ~2,2 m³) – men vær obs på at de største sekkene ikke må fylles med svært tunge ting som stein eller jord (mer om dette under punkt 3).
Tillatte avfallstyper i våre sekker (eksempler):
- Blandet avfall (restavfall): En god miks av ulike materialer som treverk, plast, metall, gummi, tekstiler, glass, pussemateriell osv. Dette er «vanlig» avfall som ikke kan gjenvinnes direkte og normalt går til forbrenning. Det er lov å kaste litt av hvert i blandet avfall-sekken, så lenge du unngår farlige eller spesielle ting vi lister senere.
- Trevirke: Alt av tre og treprodukter – f.eks. planker, lister, plater, paller, gamle møbler i tre. Både rent trevirke(ubehandlet) og malt/beiset tre kan kastes. Impregnert (trykkbehandlet) treverk derimot regnes som farlig avfall og må sorteres ut (se punkt 5). Vi henter også impregnert trevirke, men legg dett i egen sekk og bestill henting spesifikt for impregnert trevirke.
- Metaller: Jernskrot, metallrør, beslag, spiker og kjetting – slike ting kan gjerne legges i sekken sammen med annet restavfall. Det blir sortert ut og resirkulert i etterkant.
- Plast og gummi: Gamle bøtter, hageslanger, plastleker, PVC-rør, isopor, skumgummi, bildekk uten felg (NB: dekk har egne regler og må ofte deklareres*). Små mengder er greit i restavfallet, men større mengder av spesielle materialer som dekk bør tas separat.
- Gips (gipsplater): Gipsavfall kan kastes, men IKKE sammen med annet restavfall. Har du mye gips, sett den i en egen sekk for gips. Gips gjenvinnes nemlig best når den er ren – vi sender sortert gips til resirkulering, hvor det blir nye gipsplater. Så ikke bland gipsen med annet; da slipper du også ekstra gebyr for feil sortering. Har du kun små gips-rester, kan du blande dette med restavfall og bestille fraksjonen som heter «baderomsmiks».
- Isolasjon: Som med gips skal også isolasjon (f.eks. Glava, Rockwool) kastes i egen sekk, ikke blandes med annet. Isolasjonsmaterialer tar stor plass og kan støve, så det er fornuftig å samle dem for seg. Sortert isolasjon blir håndtert på riktig vis av avfallsselskapet. Har du kun små isolasjons-rester, kan du blande dette med restavfall og bestille fraksjonen som heter «baderomsmiks».
- Hageavfall: våre oransje sekker er supre til hageavfall – løv, gress, kvister, små røtter, buskas og lignende. Bare pass på at det kun er organisk hageavfall i en slik sekk, og ikke bland inn plastposer eller stein. Hageavfallet blir kompostert eller gjenvunnet, så hold det rent. (Store stubber/trestammer over ca. 15 cm diameter kan være lurt å dele opp eller avtale egen løsning fo. Har du mye jord, bør du bestille henting for «lett forurensede masser», da jord regnes ikke som «hageavfall».
Listen over er ikke uttømmende, men dekker det vanligste. Her ser du vår hele sorteringsguide.
Tenk på en stor sekk som en erstatning for en søppelcontainer – alt du normalt ville kastet i en leid container for restavfall, kan du kaste i sekken. Forskjellen er at du kan kjøpe flere sekker og sortere ulike avfallstyper hver for seg, fremfor å hive “hummer og kanari” i én stor binge.
Det lønner seg nemlig: Hvis du sorterer avfallet (f.eks. holder gips for seg, trevirke for seg, osv.), blir det billigere enn om du blander alt i samme sekk. Avfallsekk tilbyr ulike sekker og løsninger nettopp for å legge til rette for sortering.

2. Når henter vi sekkene?
Bestilling av henting: store sekker blir ikke hentet automatisk når de er fulle – du må gi beskjed for å få den hentet. Heldigvis er dette enkelt: Når sekken(e) er fylt opp, går du inn på avfallsekk.no (eller ringer oss 466 75 200) og bestiller henting. Da kommer Avfallsekk med kranbil og fjerner avfallet ditt. Husk: Mange glemmer å bestille henting, og da blir sekken stående unødvendig lenge. Ikke fall i den fellen – vi er klare til å hente, men vi må vite at sekken er klar for henting!
Hvor raskt blir den hentet? Avfallsekk er kjent for å være raske (bare se på vår Trustpilot tilbakemeldinger her – de fleste har gitt oss 5 stjerner for god service). Ofte kan de hente samme dag eller innen 1–3 virkedager etter bestilling, avhengig av tidspunkt og hvor du bor. I Oslo-området reklamerer de med en hentegaranti – i noen tilfeller kan de komme allerede samme dag og plukke opp sekke. Uansett er målet at du skal slippe å ha en full avfallssekk liggende lenge. I praksis opplever mange at sekken blir hentet påfølgende dag om de bestiller før et visst tidspunkt. (Har du spesielle behov, kan du sikkert avtale tid direkte med dem.)
Plassering for henting: For at våre kranbiler skal få tak i sekken, må du plassere den slik at kranbilen kommer til. En typisk kranbil er rundt 11 meter lang og 3 meter bred, og kranen kan løfte ca. 8 meter fra der den står. Sørg derfor for at sekken står maks 8 meter fra der lastebilen kan parkere (for eksempel i innkjørselen eller ved veien). Unngå å sette sekken et sted der kranen må løftes over strømledninger eller veldig nær en husvegg – sjåføren kan nekte henting hvis det er fare for å komme borti ledninge eller dersom sekken står trangt opp mot en vegg (brannfare). Sett den heller litt uti friluft der kranen lett kan nå ned på den.
Her har du en god guide som forklarer de viktigste ting om plassering av sekkene.

Henting for borettslag og bedrifter: Borettslag pleier å ha egne rutiner – ofte må du avklare med styret før du setter ut en iSEKK. Mange borettslag vil at sekken hentes samme dag eller senest neste morgen for å ikke bli stående og skape rot eller brannfar. Et godt tips er derfor å bestille henting før du plasserer ut sekken slik at du kan time det så nær oppfylling som mulig. For bedrifter kan det være egne hentetider eller ruter, men vi strekker oss langt for å tilpasse våre kunder. Vi kjører normalt henting på hverdager men kan også avtale henting i løpet av en helg om nødvendig.
Oppsummert: Bestill henting når sekken er full; vi kommer raskt – ofte innen samme virkedag. Plasser sekken smart for kranbilen. Og la den ikke bli stående for lenge; verken naboer, borettslaget eller kommunen liker at overfylte avfallssekker blir stående ukevis uten henting. Med god planlegging får du søpla unna på null komma niks!
3. Hva kan ikke kastes i en restavfall-sekk?
Med “restavfall-sekk” mener vi her en sekk som er ment for blandet avfall (restavfall). Sekken i seg selv er samme sekk som vi selger, men det angår hvordan du sorterer avfallet. Det er noen typer avfall du ikke har lov til å hive oppi sammen med vanlig restavfall. Disse må holdes utenfor, ellers risikerer du gebyrer, farlige situasjoner eller at avfallet ditt ikke blir hentet.
Disse tingene skal ikke kastes i blandet restavfall:
- Gips og gipsplater: Gips må sorteres ut i egen sekk. Det skal ikke blandes med annet restavfal. Grunnen er at gips kan forårsake problemer ved forbrenning og heller bør gjenvinnes separat. Har du gipsrester etter oppussing, bestill egen sekk for gipsavfall (eller lever til gjenvinningsstasjon). Har du kun små gips-rester, kan du blande dette med restavfall og bestille fraksjonen som heter «baderomsmiks».
- Isolasjonsmateriale: Som med gips skal isolasjon (for eksempel glassull eller steinull) ikke kastes i restavfallsblandinge. Isolasjon tar mye plass og bør samles for seg – det er også ofte deponiavfall som ikke brenner. Legg isolasjonen i en egen sekk merket for dette. Har du kun små isolasjons-rester, kan du blande dette med restavfall og bestille fraksjonen som heter «baderomsmiks».
- Tunge masser (stein, betong, jord, grus): Blandet restavfall går stort sett til forbrenning, og tunge mineralske masser har ingenting der å gjøre. Dessuten har iSEKK restriksjoner: En **Stor sekk-sekk må ikke fylles med tunge masser som stein, betong, jord eller grus. Slike ting må i standard sekkene våre som er beregnet på masser. Har du mye murstein, betongbiter etter riving, jord eller fliser/tegl, snakk med iSEKK om beste løsning – typisk leier man en liten container eller bruker spesialsekker (f.eks. “Tralle-sekk” for masser).
- Hageavfall: Rent hageavfall skal ikke blandes med annet restavfal. Grener og løv i forbrenningsanlegget er ikke ideelt, og det tar opp unødig plass. Kast hageavfall i egen sekk/container for kompostering. (Et par tilfeldige løvblader som følger med annet søppel gjør ingenting, men ikke fyll halve containeren med hekkavklipp oppå restavfallet.)
- Elektronisk avfall (EE-avfall): Absolutt all elektronikk må holdes ut av restavfall. Dette inkluderer alt med ledning eller batteri: TV, datamaskiner, brødristere, lamper, kabler osv. EE-avfall inneholder miljøgifter og skal leveres separat. iSEKK tilbyr egne sekker for elektronisk avfal, så bruk dem – ikke sleng en gammel mikrobølgeovn i restavfallscontaineren.
- Farlig avfall og kjemikalier: Alt som er definert som farlig avfall har totalforbud mot å havne i restavfallet. Dette punktet utdypes mer under spørsmål 5, men verdt å nevne her også. Impregnert trevirke, maling, spraybokser, løsemidler, asbest, PCB-holdige materialer osv. må aldri blandes inn i en sekk med vanlig avfal. Det samme gjelder ting som batterier og lyspærer. Kort sagt: hvis det kan være brannfarlig, giftig eller miljøskadelig, så hører det ikke hjemme i restavfallet.
En huskeregel er at restavfall = brennbart, ordinært avfall. Ting som ikke kan brennes trygt (f.eks. metall, stein, keramikk) eller som forårsaker forurensning, skal sorteres ut. Ofte oppgir avfallsselskapet en liste over avfallstyper som må kastes for seg selv.
Er du usikker om avfallet ditt er restavfall eller om det bør sorteres som noe annet – sjekk vår avfallsguide her. Husk, har du større mengde av for eksempel trevirke, er det billigere å bestille en sekk med trevirke, enn å blande trevirke sammen med annet restavfall.

4. Hva kan kastes generelt i storsekker?
Dette spørsmålet overlapper litt med punkt 1, men la oss oppsummere: Generelt kan nesten alt avfall fra husholdning, oppussing og mindre næringsprosjekter kastes i en gul iSEKK eller oransje Avfallsekk, så lenge det ikke er farlig eller krever spesiell behandling. Våre sekker er laget for å håndtere blandet avfall og byggavfall på en enkel måte. De fleste typer avfall har vi en løsning for.
Her er en kjapp oversikt over hva du kan kaste i stor-sekker (fordelt på fraksjoner i tilfelle du vil sortere):
- Blandet avfall (Restavfall): Typisk søppel etter rydding eller oppussing – en salig blanding av tre, plast, metall, tekstil, skum, glass, keramikk osv. Tenk alt som ikke lar seg materialgjenvinne direkte. Dette er standarden mange velger: “kast alt i én sekk, så sorterer vi det på mottaket.” Det går fint, bare unngå ting fra punkt 3 og 5.
- Trevirke: Har du for eksempel mye treavfall (gamle planker, reisverk, rivingsmaterialer i tre) kan du fylle en hel sekk med bare tre. Da sendes dette til egen behandling (flises opp og gjenbrukes f.eks. som brensel eller materialgjenvinning).
- Metallskrap: Store mengder metall bør heller samles for seg, siden rent metall har høy gjenvinningsverdi. Du kan kaste metall i våre sekker (gjerne i blandet), men hvis du har et helt skur av bølgeblikk som skal kastes, vurder egen levering som skrapmetall. Mindre mengder går i restavfallet uten problem.
- Gips og isolasjon: Som nevnt kan disse kastes i våre sekker, men *hver for seg i egne sekker. Fyll en sekk med kun gips, og en annen med kun isolasjon, så blir begge deler resirkulert eller håndtert riktig. Som nevnt tidligere, ønsker du å blande gipsrester eller isolasjonsrester med restavfall, kan du bruke avfallsfraksjonen «baderomsmiks».
- Hageavfall: Du kan fylle en sekk med kun kvist, gress, løv etc., så kjører vi det bort til kompos. Ikke bland plastposer eller annet søppel inn. Jord og stein fra hagen regnes som masser – det må eventuelt behandles som rene masser i egen sekk (husk vektbegrensning).
- Elektronikk (EE-avfall): Disse sekkene skal kun fylles med elektriske apparater og tilhørende ledninger. Fordelen er at du slipper kjøre det selv til miljøstasjon; vi sørger for riktig levering.
- Spesialavfall: Noen ting må håndteres spesielt, men vi kan ofte bistå likevel. F.eks. bildekk, store hvitevarer og trykkimpregnert tre – alt dette kan vi ta, bare ikke blandet sammen med annet. Noen av disse får du ikke bestilt i nettbutikken direkte ( visse farlige stoffer, men da ringer du dem og avtaler. I verste fall henviser vi deg til godkjent mottak. Poenget: generelt kan vi håndtere “det meste” av avfall så lenge de riktige rutinene følges.
Her er vår hele sorteringsguide. Sjekk den for full liste av de ulike avfallsfraksjoner og hvordan du på beste måte sorterer avfallet.
For privatpersoner betyr dette at du kan bruke sekkene våre til det aller meste av skrot du vil kvitte deg med under oppussing eller storopprydning hjemme. For bedrifter og borettslag tilbyr vi også skreddersydde løsninger – f.eks. egne priser eller faste avtaler for henting og utlei. Så generelt sett: Kast i vei! Bare sørg for å gjøre det riktig sortert, så tar vi og ordner resten.
En liten morsom observasjon: våre oransje sekker tåler mer enn man skulle tro. De kommer i tre størrelse, og de største kan som nevnt romme over ett tonn avfall. Du kan faktisk legge en hel dør eller lengder med planker oppi uten å måtte kappe dem først. Sekken ser kanskje ikke like robust ut som en stålcontainer, men den er sterkere enn den ser ut!
5. Hva kan man ikke hive i restavfall?
La oss til slutt tydeliggjøre alt avfall som aldri skal kastes som restavfall, verken i de oransje stor-sekker eller i vanlig søppeldunk. Mye er allerede nevnt, men vi tar det punktvis fordi dette er viktig for miljø og sikkerhet:
- Farlig avfall: Dette er kanskje det viktigste punktet. Farlig avfall omfatter ting som *maling og malingsrester, løsemidler, lakk, olje- og bensinrester, bilbatterier, spraybokser, lim og sterke kjemikalier. Slike ting kan inneholde miljø- og helseskadelige stoffer. Disse må leveres til miljøstasjon eller gjenvinningsstasjon som farlig avfall, ikke i storsekk og ikke i restavfallet hjemme. Eksempel: Har du 5 liter gammel maling etter oppussingen, sett den til side og lever den gratis som farlig avfall – ikke tøm den ut eller kast boksen i sekken. Det samme gjelder sprayflasker med f.eks. olje eller lim.
- Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall): Alt som går på strøm eller batteri skal aldri i restavfall. Dette inkluderer småelektronikk (mobiler, ladere, dingser), hvitevarer (kjøleskap, komfyr), TV, PC, kabler, lyspærer og batterier. EE-avfall inneholder ofte tungmetaller og kretskort med miljøgifter. Det skal leveres til forhandler (butikker tar imot gratis) eller til gjenvinningsstasjon. Batterier er ekstremt brannfarlige hvis de havner i søpla – de kan selvantenne. Så tape polene og lever dem separat. Vi henter gjerne EE-avfall i egen sekk som nevnt, men ikke bland det med annet.
- Eksplosivt eller brannfarlig materiale: Dette sier seg selv, men ting som ammunisjon, fyrverkeri, propanbeholdere, gassflasker og sprengstoff – aldri i restavfallet. Slike ting har egne innsamlingsordninger (politiet tar imot ammunisjon, brannstasjoner tar imot fyrverkeri etter nyåret, osv.).
- Radioaktive ting: Skulle du mot formodning ha en røykvarsler med radioaktiv kilde eller annet radioaktivt materiale, så vet du sikkert at det ikke skal i vanlig søppel. Lever til mottak som håndterer slik. (Vanlige røykvarslere har litt radioaktivt stoff og kan leveres som EE-avfall – ikke kast i restavfall.)
- Biologisk farlig avfall: Smittefarlig avfall som sprøytespisser, blodige bandasjer, medisinrester o.l. må håndteres via apotek eller sykehusavfall. Ikke kast dette i sekken eller restavfallet; det utgjør en fare for renovatører.
- Våtorganisk avfall (matavfall): Matrester og vått husholdningsavfall skal i egne matavfallsposer/beholdere, ikke i en avfallsekk. Det er neppe aktuelt for de fleste (man bruker jo ikke big bag til vanlig kjøkkenavfall), men viktig å nevne: Ikke kast mat i containersekken – det tiltrekker skadedyr og skaper lukt.
- Spesielle byggematerialer med miljøgifter: Dette er litt mer avansert, men om du driver og river et svært gammelt bygg kan du møte på ting som asbest, eternitt-plater, gamle isolerglass-vinduer (fra 60-70-tallet kan de inneholde PCB), gulvbelegg med ftalater, eller plater malt med blymønje. Slikt avfall må spesialbehandles og skal ikke blandes med annet. Asbest må f.eks. pakkes tett i plast og leveres i egnet asbest sekk (vi henter også dette). Takpapp med tjærestoffer er farlig avfall. Er du usikker – spør oss eller kommunen før du kaster noe som kan være giftig. Se våre asbestsekker her.
Oppsummert: Restavfall er for ikke-farlig, tørt, brennbart avfall. Alt annet – om det er giftig, elektrisk, vått/organisk, ekstremt tungt, eller kan eksplodere – skal ikke i restavfallet. Dette er universelle regler, enten du bruker stor sekkene våre, en annen containerleverandør eller kommunens renovasjon. Å følge disse rådene gjør avfallshåndteringen tryggere for alle.
Avslutning: Rydding med god samvittighet
Forhåpentligvis føler du deg nå tryggere på hva du kan kaste i en avfallsekk, og hva du må holde utenfor. Nøkkelen er å bruke sunn fornuft og følge retningslinjene: vanlig avfall i sekken, spesialavfall til spesialmottak.Sekk-systemet er laget for å være brukervennlig – vi henter avfallet raskt når du bestiller henting, og vi legger til rette for sortering så mye som mulig. Enten du er en privatperson med en enkelt sekk, eller et borettslag med ti sekker, kan du nå kaste riktig og vite at avfallet ditt blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.
Til slutt et lite tips: skriv navnet ditt på sekken hvis den står i fellesareal, så unngår du at andre fyller opp din sekk med sitt avfall uten at du vet det (det skjer!). Og skal sekken stå ute over natta, sett den et stykke fra husveggen for sikkerhets skyld. Med det ønsker vi lykke til med ryddingen – det føles alltid godt å få unna rotet på riktig måte. God sortering!
Her kan du finne vår sorteringsguide.